ClickCease

Guide til lekker innredning av drivhus

Innredning av drivhus krever en del planlegging og kunnskap. Du drømmer sikkert allerede om søte tomater, sprø agurker med knekk og solmoden chili. Men drivhus er mer enn planter. Enten du ønsker deg et ekstra rom med hagestuestemning eller bare et sted å nyte en fortjent kopp kaffe og en stille morgenstund, er det noen ting det er verdt å tenke på. Innredning av drivhus blir lettere med disse gode tipsene: 

Innredning av drivhus – skap hygge med gode materialer

Drivhuset er fuktig og varmt. Det er nesten som en egen klimasone. Stoppede møbler er derfor ingen suksess. Møbler i plastrotting er ikke skapt for så høy varme. Når du skal innrede drivhus bør du også unngå bordplater i laminat. Det er fordi klimaet i et drivhus byr på så store temperaturforskjeller.

Hvilke muligheter har du da? Innredning av drivhus trenger ikke å være så komplisert. Du kan selvfølgelig gå for vanlige utendørsmøbler. Eller du kan skape din egen stil ved å velge ut skatter på loppis og i vintagebutikker. Kanskje du vil blande gammelt og nytt. Fine tremøbler med noen år på baken kan få hjertet til å banke litt raskere. Hvis du ønsker å kjøpe nytt kan du sjekke hagesentre og andre som lager møbler for små balkonger. De passer supert inn i et mindre drivhus. 

Innredning av drivhus handler også om å skape harmoni i rommet, og da kan det være lurt å velge seg noen få materialer, og noen farger som kan spille på lag. Bruk gode materialer som glass og stein, sink og saueskinn. Sosiale medier har de siste par årene eksplodert med bilder av drivhus med møbler i rotting og lekre tekstiler i lin.

Det går fint hvis drivhuset mest skal være et uterom. Hvis drivhuset skal være et bruksrom til dyrking kan du ta inn noen av disse elementer og kose deg med dem. Da legger du til rette for en rolig atmosfære der det er behagelig å jobbe og avslappende å nyte egentid.

Derfor skal du så klart skape kos med puter.. Hvis du velger å gå for vanlige puter til innebruk, så tenk på at drivhuset er veldig eksponert for lys. Etter et par sesonger vil stoffene være så solbleket at vi gjetter at du har lyst til å bytte dem ut. Hvis du heller ønsker deg noe mer holdbart, kan du gå for tekstiler som er beregnet på utendørsbruk. Disse er laget for å tåle UV-strålene fra sola bedre. Innredning av drivhus handler om å skaffe robuste ting som du kan ha glede av over lengre tid. 

Når du dekker opp, bland nytt og gammelt. Pass på at det er maten og de selvdyrkede grønnsakene som får (fortjent!) oppmerksomhet.

Kunsten å begrense seg 

Er dette din første sesong med drivhus? Det er lett å ta seg vann over hodet før man vet hvor arbeidskrevende et drivhus med mange planter er. I et annet innlegg har vi beskrevet hvorfor det kan være lurt å starte i et hjørne, kanskje med noen agurker, tomater, chili eller dine helt egne favoritter. Så kan du bygge på etterhvert. Da tar du vare på entusiasmen din og drivhus blir en hobby du har lyst til å holde på med lenge!

Tenk også på at plantene fort vokser seg store når du gir dem næringsrik jord og gjødsler og vanner godt. Derfor er det lurt å planlegge plassering av høye planter slik at du får godt med lysinnslipp i drivhuset ditt. Noen opplever at agurk- og tomatplanter blir så høye at de til og med kryper ut av takvinduene. Så vær forberedt på at du må stusse litt av og til.

Erfarne drivhusentusiaster har en huskeregel som er grei å ta med seg når det gjelder innredning av drivhus: Plasser høye planter mot nord og lavere planter mot sør.

I et drivhus blir det varmt og fuktig. Her trives en del skadedyr. Med luft mellom plantene kan du unngå problemer med disse. Du begrenser også muligheten for at det kan utvikles sopp som skader plantene dine.

Utnytt gulv og vegger

Når du tenker innredning av drivhus, er det lurt å tenke at du vil utnytte hele plassen. For eksempel kan du planlegge å lage gulvbed til typiske høye planter som tomat og agurk. Da mister du ikke de 40-50 cm som hadde gått bort om du plantet i et kar med vanlig høyde.

Et bredt gulvbed langs sideveggen der plantene kan utvikle dype røtter gir dem plass til å trives godt og å vokse fra gulv til tak. Det er lett å stikke støttepinner ned i jord med dybde. Husk at du også bør bruke sikre pinnene med snor. Planter med avling veier mye, og våre tau og takfester hjelper plantene å vokse i riktig retning og gjør dyrkingen enklere for deg.

Terracottapotter er fint. Ingen tvil om det. Velger du et lettere materiale som plast sparer du deg likevel for en del tunge løft når plantene skal flyttes eller pottes om. Når du jobber med stiklinger eller mindre planter kan det være smart å velge firkantede potter og kar for å utnytte plassen bedre. Og du kan gjøre innredning av drivhus billig også. Spør på den lokale matbutikken om du ikke kan få noen tomme smågodtbokser. De veier ingenting og har god plassutnyttelse. 

På sideveggene i drivhuset ditt kan videreføre tanken om plassutnyttelse. Når du monterer flyttbare hyller, har du masse plass til stiklinger og frøbrett og du tar godt vare på høyden i drivhuset. Det trenger du på et mindre areale. 

Belysning

Innredning av drivhus handler også om å finne den rette belysningen. Se for deg den gode stemningen i drivhuset en herlig vårkveld når det begynner å spire og gro rundt deg. Fortsatt mørkner det om kvelden og du vil ha litt stemningsfull belysning som skaper hygge. Levende lys er herlig. Men når det blir mørkt kan det være fint med noe som lyser ordentlig opp: Fine lyslenker som ønsker gjestene velkommen eller som er vakker å se ut på. Siden drivhuset er fuktig bør du velge belysning som er beregnet for utendørs bruk. 

Kjenner du til IP-systemet? Det angir kapslingsgraden til elektrisk utstyr, det vil si hvor godt det beskytter mot inntrenging av faste gjenstander og vann. Høres det kjedelig ut? Det betyr egentlig bare at du må vite at kravet til IP-grad for utebelysning er minimum IPx3. Men siden drivhuset er et fuktig miljø, anbefales minimum IP44. Belysningen du kjøper er merket med IP-grad, så informasjonen er lett å finne.

Gulv

Drivhuset er et rom der du gjerne både drikker morgenkaffen og dyrker tomater. Kanskje du også har gjester der. Siden valg av gulv påvirker både atmosfære og bruksvennlighet, er det flere ting du bør tenke over. Vi har laget denne guiden til deg om hva du bør tenke på når du velger gulv i drivhus.

Har du fortsatt lyst på mer inspirasjon?
Her er tre av våre Insta-favoritter

@drivhusliv Siv Annethe fra Nøtterøy viser fram sine egne prosjekt og inspirasjonskilder

@drivhuset_mitt Anita fra Kristiansand – selvlært bybonde deler sine erfaringer

@krickelin Svenske Kristin blogger om innredning og hageliv

@drivhusmusen Gitte i Danmark har en liten og entusiastisk Instagramkonto der hun deler sine styling- og DIY-favoritter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å trykke «Godkjenn» godkjenner du bruken av cookies og pixels.
Del din handlekurv
[]