ClickCease

Hvordan får jeg rett varme i drivhuset mitt?

Rett varme i drivhus er avgjørende for å få det beste resultatet. Når du begynner med drivhus lærer du fort at planter hater temperatursvingninger. Det er utfordrende, for den norske sesongen er uforutsigbar. Det kan være varmt og deilig sol i dag, mens morgendagen kan plutselig være mye kjøligere.

Planlegger du å kjøpe drivhus? Se vårt brede utvalg av drivhus her

+
Så hvordan sørger du får at plantene dine får en jevn temperatur de trives med?

Er det sånn at alle planter vil ha det like varmt? Rett varme i drivhus påvirkes av en rekke faktorer, her skal vi gå igjennom de viktigste som du må tenke på:

Hva er rett varme i drivhus?

Hva som er rett varme i drivhus kommer an på hvilke planter du har i drivhuset ditt. For du har vel ikke bare tomater eller agurker? De fleste som har drivhus, liker å holde på med forskjellige planter, urter og grønnsaker. Da gjelder det å finne en temperatur som passer de fleste plantene dine. Både agurker, paprika, tomater og chili er populære blant drivhusentusiaster. Alle disse kan trives i ca 25 grader om dagen og 15 grader om natten. 

Hvordan får jeg jevn varme?

Som sagt, er det viktig at du forsøker å holde temperaturen jevn. Blir det for kaldt, kan plantene få kuldesjokk. Blir det for varmt, kan plantene få varmesjokk. I løpet av de kjøligere vintermånedene, kan du for eksempel isolere med bobleplast eller fiberduk. Fiberduken vil også holde på fuktighet og beskytte mot skadedyr. Bare husk at fiberduken gjerne må fjernes på dagtid. Tidlig i sesongen trenger plantene så mye lys som mulig. 

Se våre polykarbonat drivhus her

Polykarbonat (kanalplast) er et mattere materiale enn glass. Mattheten i dette materialet vil bryte mye av sollyset. Det gir beskyttelse til plantene dine. Fordi det isolerer bedre enn glass, bidrar det til jevnere temperatur om kvelden når det blir kjøligere ute. 

Se også: Lekker innredning av drivhuset – bli inspirert

Ventilasjon er viktig

Varme i drivhus påvirkes også av ventilasjon. På solrike dager kan det bli varmt i drivhuset ditt – skikkelig varmt! Plantene har det som regel ikke så bra når gradestokken kryper over 30 grader. Blir det enda varmere, skaper det gode forhold for skadedyr. Det kan skade plantene. Derfor er det viktig at du åpner vinduene i drivhuset. Døren kan også gjerne få stå åpen. (Bare sørg for at skadedyr ikke kan komme inn.) Hvis det er lunt og godt ute, kan du la døren stå åpen hele natten.

På slutten av sesongen kan det bli høy luftfuktighet i drivhuset ditt. Da er plantene ekstra utsatt for forskjellige soppsykdommer. Derfor må du passe på at du har god luftsirkulasjon i huset. 

Automatiske vindusåpnere – både enkelt og genialt

For å beholde rett temperatur i drivhuset, må varmen luftes ut. Men hva gjør du hvis du er på jobb? Eller hva hvis du reiser bort et par dager? 

Da er automatiske vindusåpnere genialt. Du kan lese mer om det i artikkelen om rett plassering av drivhuset (link). Vindusåpneren reagerer på temperaturendringer i drivhuset og åpner vinduene helt automatisk. De trenger ikke slås på eller av, og de trenger ikke tilkobling til strøm eller batterier. Det er væsken i et stempel i vindusåpneren som ekspanderer ved høyere temperaturer og gjør at vinduet åpnes. Denne mekanismen sørger for god trekk i drivhuset ditt slik at temperaturen reguleres. Når temperaturen synker, reduseres væsken og vinduet lukkes. En ting mindre å bekymre seg for!

Se også: Gulv i drivhus – hva bør du velge?

Skygge kan regulere temperaturen

Skygge er en god måte å holde temperaturen lav nok på de varmeste sommerdagene. Hvis drivhuset ditt fortsatt er på planleggingsstadiet, kan du legge til rette for at drivhuset blir plassert slik at det får litt skygge. Hvis du bygger i nærheten av trær eller høye busker må du  passe på at avstanden er tilstrekkelig til at grener ikke slår i drivhuset ved sterk vind.

Behovet for skygge er også litt avhengig av materialet du velger for drivhuset ditt. Har du et drivhus helt eller delvis i polykarbonat (kanalplast) bør du klare deg fint gjennom en god norsk sommer ved hjelp av vindusåpnere. Våre hybride modeller er gode eksempler på denne type drivhus.

Viktig å tenke på før vinteren

Når sommeren er over tar vi med oss gode minner om de gylne øyeblikkene inn i høsten og vinteren. Akkurat som vi steller godt med plantene og sørger for gode vekstvilkår, er dette tiden for å stelle godt med drivhuset vårt. Da er alt er klart til våren som kommer. Her er er en liten huskeliste som hjelper deg på veien: 

Sjekk takrenner

Pass på at du renser takrennene for løv. Ta en hageslange og spyl gjennom nedløpsrøret. Sjekk at det ikke sitter fast løv der inne som kan suge til seg vannet og blokkere røret. Løvet kan gjøre at rørene fryser i stykker når kuldegradene kommer. 

Vær forberedt på vær

Sterke stormer i Norge er ikke lenger en sjeldenhet. Sjekk hagen for møbler, leker og andre ting som kan skade drivhuset hvis det blir sterk vind. Derfor bør du også gå til innjøp av solide drivhus.

Stempelet på automatiske vindusåpnere

Åpnerne låser du med et kraftig snøre, eller du kan bruke en strips. Pass også på at vinduer er lukket og låst. Da holder drivhuset ditt tett og vil tåle til og med veldig sterk vind. Da unngår du at noe åpner seg, at glass blir ødelagt og det vil ikke kunne dannes overtrykk i drivhuset som gjør at rutene presses ut.  

Hva hvis det blir mye snø?

Mens noen drivhus må ryddes for snø og krever ekstra støtte til taket, er Hageidylls drivhus forberedt på å håndtere vinterklima. Taket er utviklet for å tåle vekten av snøen. Og hvis det blir mer enn 20 cm snø, er taket designet slik at snøen vil skli av. 

Huskeliste for rett varme i drivhus

Her er de viktigste tingene du bør tenke på når det gjelder varme i drivhus:

Rett temperatur: 

25 grader om dagen, 15 grader om natten for populære planter som agurk, paprika, tomat og chili.

Jevn temperatur:

Fiberduk kan gi plantene varme om natten tidlig i sesongen. Fjernes på dagen for å gi plantene lys. 

Automatiske vindusåpnere

Varme i drivhus påvirkes i stor grad av lufting. Automatiske vindusåpnene for lufting når temperaturen i drivhuset blir for høy. 

Luftfuktighet

God ventilasjon hindrer skadedyr

Vinterforberedelser

Pass på å holde nedløpsrenner frie for løv. Velg et drivhus som er utviklet for norske forhold og som tåler snø. 

Temaer: Varme i drivhus, temperatur i drivhus, drivhus varme, drivhus temperatur

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å trykke «Godkjenn» godkjenner du bruken av cookies og pixels.
Del din handlekurv
[]