ClickCease

Plassering av drivhus guide

Plassering av drivhus – dette må du tenke på. Ønsker du deg mer plass å dyrke på? Tenker du at drivhus kan være noe for deg? Det er bare at det er mye å sette seg inn i, og det er vanskelig å vite helt hvor du skal begynne?
La oss hjelpe deg videre på veien. Skal vi begynne med hva som er viktig å tenke på når det gjelder plassering av drivhus? 

En god plassering av drivhus avhenger veldig av forutsetningene du har i hagen din. Derfor har vi lyst til å gi deg noen viktige punkter som er nyttige når du planlegger drivhuset ditt. 

Lys og varme

Det beste for vekstvilkårene i drivhuset er at det verken er for mye direkte sol, eller for mye skygge. Du skal helst velge noe midt i mellom. Har du mulighet til å plassere drivhuset slik at det får skygge midt på dagen når sola er på det sterkeste og dagen er på det varmeste? Det kan være skygge fra huset, et tre eller en høy busk. Vær oppmerksom på at hvis du plasserer drivhuset i nærheten av et tre, må du passe på at de ikke står så tett at grener slår mot drivhuset. Hvis det er vanskelig å finne naturlig skygge der du bor, kan det lønne seg å bruke skyggenett for å skjerme plantene dine.

Samtidig som du ønsker at drivhuset skal få riktig mengde sollys, er det også viktig å tenke på å skjerme det for vind. Du vil unngå at drivhuset blir et vindfang. Plassering av drivhus bør derfor unngås der vinden tar godt tak. Du bør også satse på et drivhus av god kvalitet. 

Plassering av drivhus med riktig avstand til boligen

Vi håper du får stor glede av drivhuset ditt. Du vil snart oppdage at drivhuset er et supert sosialt rom – en deilig utestue. Her kan du kose deg med morgenkaffen fra tidlig om våren, og forlenge sommeren med hyggelige middager i godt selskap. Derfor vil du ikke plassere drivhuset for langt unna boligen. Drivhuset skal være enkelt å bruke!

Sjekk også med kommunen om hvor stort du har lov til å bygge før du må søke og evt gi nabovarsel. Uansett kan jo naboen sette pris om du informerer før du begynner å bygge.

Høyden – like viktig som gulvflate

Drivhuset behøver ikke ha så stor gulvflate. Det er viktigere at du kan stå oppreist. Du skal like å jobbe i drivhuset ditt. Og luking, stell og vanning blir enklere å gjøre når du kan jobbe i en behagelig stilling. Du vil snart merke at du trenger plassen i høyden etter hvert som sommeren blir varmere, plantene vokser og du får mindre armslag. Høyde er altså et viktig moment å tenke på når det gjelder plassering av drivhus. Se også: Alt om gulv i drivhus.

Sørg for rett temperatur og rett fuktighet

En utfordring med drivhus om sommeren, kan ofte være å holde varmen nede. Det er viktig at du kan lufte godt. Luftfuktigheten er høy. For at temperaturen skal holdes stabil og at plantene skal trives, er det lurt å installere et automatisk åpningssystem for takvinduene. Det er superenkelt å montere, og da vil huset selv regulere temperaturen. Våre Thermovent vindusåpnere passer alle våre drivhus. Vindusåpnerne reagerer automatisk på temperaturendringer uten å behøve strømtilkobling eller batterier. Det betyr at du ikke behøver å passe på å åpne og lukke vinduene hver dag. Du kan stole på at vindusåpnerne gjør det for deg. 

Tilgang til vann

Ved plassering av drivhus må du tenke på at plantene i et drivhus skal ha vann. Du vil snart oppdage at drivhus og stell av planter krever mye vann. Kanskje mer enn du hadde trodd. Det er lurt å ligge litt i forkant her. Du kan for eksempel ordne et nytt punkt for tilførsel av vann for å gjøre jobben lettere. En annen mulighet er å skaffe et automatisk vanningssystem. Noen planter trenger oftere vann enn andre. Tomatplanter, for eksempel, har dype røtter, og det kan være lurt med et vanningssystem som er designet spesielt med tanke på dette. 

Et annet tips: Når drivhuset er plassert og montert og du skal begynne å fylle det – ikke prøv å få til alt på en gang. Da er det lett å bli overveldet over arbeidsmengden og miste motivasjonen. Det er bedre å unne seg selv å kjenne på mestringsfølelse og at nye rutiner og arbeidsmetoder faller på plass. Begynn i det små – fyll drivhuset ditt i et hjørne, la det vokse og se at du får stadig grønnere fingre. Det er en god investering i arbeidsglede! 

Velg rett materiale

Norsk klima gjør at vi må ta noen hensyn når vi velger drivhus og når vi velger plassering av drivhus. Drivhus leveres som oftest i to hovedmaterialer: Glass eller polykarbonat (kanalplast). Kanalplast er som oftest noe dyrere enn glass, men isolerer bedre og er et solid materiale. Sollyset filtreres bedre med med kanalplast enn med glass. Plantene trives godt med kanalplast. Den gir dem litt ekstra beskyttelse mot den sterkeste sola. I tillegg strekker kanalplasten sesongen litt fordi den gir litt ekstra isolasjon tidlige om våren og lenger ut på høsten. Mens glass er helt klart, ser kanalplasten litt frostet ut.

I våre hybride drivhus benytter vi både kanalplast og sikkerhetsglass. Her er takene i 6 mm kanalplast og veggene i 4 mm sikkerhetsglass. Det gjør at plantene dine blir beskyttet fra intenst sollys, samtidig som du kan bruke drivhuset som hagestue. 

Den siste utviklingen for drivhus av glass, er at det brukes sikkerhetsglass. Det vil si at glasset pulveriseres hvis det blir utsatt for høyt trykk eller slag. Det gjør sikkerhetsglass til et godt valg når hagen også brukes av glade, lekende barn. Glasset er av 4 millimeter tykkelse, noe som gir maksimalt utbytte av sollyset.

Reisverk og rammer er også viktige elementer i drivhus. Ikke alt treverk tåler norsk klima like godt.
Aluminium er et holdbart, nokså lett materiale. Det er også lett å vedlikeholde. 

Huskeliste plassering av drivhus

  • Lys og varme – Ikke for mye sol, og ikke for mye skygge. Skjerm drivhuset for vind. 
  • Rett avstand til boligen – Drivhuset blir din ekstra stue. Da vil du ikke ha for lang avstand til kjøkken og bad.
  • Sørg for god arbeidshøyde – Du vil ha en god arbeidsstilling i drivhuset ditt. Da blir det enkelt å luke, rydde og vaske.
  • Tilgang til vann – Ved plassering av drivhus må du tenke på at plantene i et drivhus skal ha vann. De skal ha mye vann. Det kan være praktisk med et ekstra punkt for tilførsel av vann. Etter hvert kan det lønne seg med et automatisk vanningssystem.
  • Velg rett materiale – Du kan velge mellom sikkerhetsglass og kanalplast eller en kombinasjon (hybrid). Et hybrid drivhus gir plantene beskyttelse samtidig som du kan bruke huset som en ekstra stue.

Se også:

Unngå feil i drivhus med disse 5 tipsene

Emner: Plassering av drivhus. Plassere drivhus. Vanning. Drivhus som hobby

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å trykke «Godkjenn» godkjenner du bruken av cookies og pixels.
Del din handlekurv
[]