ClickCease

Unngå feil i drivhus med disse 5 tipsene

hageidyll-drivhus tips

De fleste som dyrker frem planter i drivhus vet at mye tid går til ulike forberedelser. En vellykket vekstsesong er avhengig av mange faktorer og du må ikke ha grønne fingre for å lykkes. I denne artikkelen deler vi fem tips for å unngå feil i drivhus.

Fuktighet

Fuktighet i drivhuset er en vanlig feil i drivhus og selv erfarne gartnere kan gjøre feil her. Ikke alle planter er like glade i fuktighet og det lønner seg å lære litt om dine planters behov hvis de skal dyrkes inne i samme drivhus.

For mye fuktighet risikerer at mugg og sykdommer i danner seg i drivhuset ditt og for lite kan føre til at plantene dør av tørst. Derfor er det viktig å plassere planter med samme behov for fuktighet sammen.

Tips for å redusere fukt i drivhus:

 1. Unngå å overvanne plantene
 2. Ha god avstand mellom plantene
 3. Velg et underlag som drenerer vekk regnvann
 4. Bruk vifter og ha god ventilasjon

Den rimligste metoden er å holde drivhuset tørt, spesielt på kvelden når temperaturen synker. For å øke fuktighetsnivået er det tilstrekkelig å vanne underlaget i drivhuset, enten det er stein eller gress. Dette vil føre til at vannet fordamper og dermed øker fuktigheten. 

En enkel måte å måle luftfuktigheten i drivhuset er å bruke en fuktighetsmåler. Mange av disse måler kun den relative fuktigheten og ikke nødvendigvis den absolutte mengden vann i luften. For å få en mer eksakt måling må VPD (Vapor Pressure Deficit) regnes ut. Det går an å regne ut manuelt ved bruk av en enkel formel eller en fysisk måler. 

feil i drivhus-agurk-hageidyll
Agurk er en av de vanligste grønnsakene å dyrke i drivhus.

Skygge

Selv om vinteren kan det hende at plantene dine trenger skygge for solen. Drivhusdekket (polykarbonat eller glass) øker varmen inne, det kan derfor være lurt å ha et system for å skygge for solen inne i drivhuset. Å ikke legge til rette for skygge er en vanlig feil i drivhus.

Det finnes heldigvis forskjellige produkter som kan skape skygge. Det rimligste er å plassere drivhuset på et sted i hagen som gir naturlig skygge i løpet av dagen. Hvis du bor i et område uten mulighet for naturlig skygge, er skyggenett et godt alternativ for å skjerme for solen.  

Ventilasjon

Det er utrolig hvor raskt varmen kan stige inne i et drivhus og uten tilstrekkelig luftsirkulasjon vil planter bukke under for sykdom og dø. Dessverre en vanlig feil i drivhus at planter dør av varme.

Derfor er ventilasjon svært viktig for gode vekstforhold inne i et drivhus. Drivhus kommer ofte utstyrt med takluker, og flere drivhusforhandlere tilbyr også elektriske lukeåpnere drevet av enten batterier, strøm eller solenergi. Det er ikke alltid like praktisk å være avhengig av strøm for å drive ventilasjon.

Hos oss i Hageidyll får du alltid Thermovent® automatiske lukeåpnere med på kjøpet. Thermovent® er mekanisk og regulerer lukeåpningen basert på temperaturen inne i drivhuset. Dette sparer deg for å måtte åpne og lukke vinduer hele dagen og vil øke sannsynligheten for at dine planter, i dobbelt forstand, blomstrer! Temperaturen inne i drivhuset vil alltid være optimal, så du kan fokusere på andre oppgaver.

lukkeåpner-drivhus-hageidyll

Variasjon av planter

De færreste velger å dyrke en plante monokultur inne i drivhuset sitt. En blanding av blomster, frukt, bær eller grønnsaker gir ekstra glede og muligheten til å høste fra sitt harde arbeid. Men et drivhus har begrenset med plass, og det kan være lurt å undersøke hvilke varianter som egner seg best til å dyrkes i potter. Ønsker du å utnytte drivhusets volum? Sett opp drivhushyller av polykarbonat som er både transparente og tåler mye vekt. Dette vil spare mye plass og gir mulighet for økt variasjon av planter i drivhuset.

Det er populært å dyrke planter i drivhus som er glade i å klatre i høyden. Agurker, tomater og squash er typiske eksempler. Disse vil trenge noe å klamre seg fast i, som et tau og takfeste. Men vær forsiktig! Mange klatreplanter vil redusere lystilførsel og påvirke veksten. Planlegg derfor hvilke planter du ønsker å dyrke i drivhuset ditt. 

Jord

Vanlig hagejord i et drivhus egner seg ikke. Å velge riktig jord er derfor en enkel måte å unngå feil i drivhus. Vanlig jord blir meget kompakt og kan i verste fall drepe plantenes røtter. I store beholdere og potter tørker det øverste laget ut mens bunnen forblir fuktig. Potter kan også bli for tunge til å løfte som er  ubehagelig i lengden.

Bruk derfor jord egnet til det du skal plante. Flere hagesenter selger jordblandinger til mange formål, men det er også mulig å blande selv! Enhver plante har spesifikke jordforhold som den foretrekker. Mange blander kukompost, mosetorv, perlite og coco coir, men det finnes mange alternativer!

Husk at alle planter har et foretrukket NPK-innhold. NPK er betegnelsen for nitrogen (N), fosfor (P) og kalium (K) og er de viktigste næringsstoffene (makronæringsstoff) for planter. Andre næringsstoffer som jern er også kritiske for at planter skal overleve, men de trengs i mindre mengder.

hageidyll-hansker-drivhus-hage

Er du klar til å komme i gang?

Å dyrke i sitt eget drivhus gir stor glede og det er ekstra stas å kunne spise egenprodusert mat. Nå har du fått en oversikt over de vanligste feil i drivhus.

Hos Hageidyll finner du et stort utvalg av produkter i høy kvalitet som hjelper deg å komme i gang med dyrking i drivhus. Vi har alt du trenger for å dyrke i eget drivhus hjemme i egen hage. Se vårt utvalg av drivhus og tilbehør.

6 thoughts on “Unngå feil i drivhus med disse 5 tipsene

 1. Knut Nilssveen says:

  Jeg har nå drivhus på andre året, og det har nesten blitt en besettelse. Drivhuset er 4,5 kvm, alt for lite. Trenger et på minst 10 og høyere under taket. Takk for mange gode tips,

 2. Anne Lise says:

  Vurderer drivhus, men er usikker på mange ting. F.eks når kan en begynne å ha planter i det. Går d mye strøm til oppvarming f.eks fra mars her i Finnmark. Hva brukes til oppvarming, vifte, varmematte eller annen installasjon.

  • Noor Nooraddin says:

   Hei Anne Lise! Det kommer litt an på hva du ønsker å plante. Alle planter har spesifikke teperaturbehov der vekst og utvikling er best, såkalte kardinaltemperaturer. Det er tre kardinaltemperaturer for hver plante. Den minimale kardinaltemperaturen er den laveste temperaturen der avlingsvekst kan oppstå. Den optimale kardinaltemperaturen er temperaturen som fører til at planten trives mest. Til slutt er maksimal kardinaltemperatur den høyeste temperaturen der vekst kan oppstå.

   Hvis du bor i Finnmark bør ikke strøm koste så altfor mye sammenlignet med resten av landet. Vi tilbyr fra 2022 drivhusvarmere som er gode og energieffektive. Husk å meld deg på vårt nyhetsbrev nederst på hjemmesiden så får du gode råd til dyrking, rabatter og kampanjer.

 3. Elin Schjetne Dyrset says:

  Takk for gode råd. Jeg har mitt første år som drivhusgartner. Og har lært masse, og at jeg skal ha mindre tomatplanter neste år. Har 12 planter kjøpte 28L tomatkrukker på Biltema, kan anbefales. Fylles vann i vannkolben under krukka (8L) har og kjøpt automatisk åpner av takluke. Mitt er 10m2. Ser jeg bør ha fuktmåler. Men hva er den riktige fuktighet i drivhuset?

  • Noor Nooraddin says:

   Hei Elin! Å dyrke tomater er alltid gøy! Vi anbefaler at du prøver å holde en fuktighet på mellom 65-70%. Husk at høy fuktighet skaper grobunn for sopp og mugg, så dette må du passe på. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å trykke «Godkjenn» godkjenner du bruken av cookies og pixels.
Del din handlekurv
[]