ClickCease

Gulv i drivhus. Hva bør du velge?

Du har kjøpt ditt første drivhus, og slipper endelig å dyrke dine tomater og agurker i vinduskarmen! Fundamentet til drivhuset er bestemt, men hva med gulvet? Hva bør du tenke på? Hva skal du velge?

Et drivhus er tverrfunksjonelt, derfor bør du tenke funksjonalitet over estetikk. Enten du velger å fylle drivhuset med grønnsaker eller innreder som en vinterhage, er en ting sikkert: valg av underlag vil påvirke miljøet. Det finnes et stort utvalg av gulv til drivhus. Ettersom alternativene er mange har vi laget en liste av de beste og dårligste gulvene. Alternativene har vi rangert etter pris, dreneringsevne, evnen til å holde på varme og holdbarhet.

De 3 beste valgene til gulv i drivhus

Grus

Det enkle er oftest det beste, og i dette tilfellet er grus tilfeldigvis også det billigste alternativet som gulv i drivhuset. Men bedre blir det, for grus er også best for å kvitte seg med overflødig vann i drivhuset. Stilleliggende vann vil etter hvert føre til sopp og muggdannelse, og vil påvirke plantenes trivsel og helse. Legger du i tillegg litt større steiner rundt innsiden av drivhussokkelen vil disse utløse varme når utetemperaturen synker.

Husk å legge ugressduk som beskytter ugress mot å vokse i drivhuset.

grus som gulv i drivhus-hageidyll
Grus er det beste og billigste alternativet når du skal velge gulv i drivhuset ditt.

Betong

Betong er kanskje det alternativet som appellerer til de fleste, spesielt hvis det er snakk om isolert betonggulv. Betonggulv er lette å rengjøre og drenerer vann godt hvis man planerer godt med fall. Dessuten holder betong godt på varme, reflekterer sollys godt og har meget lang holdbarhet. For de som har planer om å innrede drivhuset på stabil grunn, vil gulv i betong være et ypperlig alternativ.

Husk: å støpe betong kan være kostbart, og hvis det ikke støpes riktig kan ulemper som frostsprengning og muggdannelse forekomme.

Lavastein

Dette er et relativt dyrere og et litt utradisjonelt alternativ her til lands, men absolutt verdt å vurdere i kombinasjon med grus dersom man ønsker et høyere fuktighetsnivå inne i drivhuset. Lavastein vil dessuten forhindre vekst av ugress, og brukes ofte i utlandet som bunndekke til trær, busker og blomsterbed. 

Lavastein er relativt dyrere og et litt utradisjonelt alternativ i Norge, men absolutt et godt alternativ.

De 3 dårligste valgene til gulv i drivhus

Dekkbark

Vi tørr å påstå at dekkbark er alternativet som er det verste på denne listen, og kanskje verst, punktum. Her er det mange skrekkhistorier, og grunnen er enkel: høy fuktighet i et drivhus er perfekt for dannelse av mugg, sopp og sykdommer som kan skade dine planter. Med høy fuktighet vil dekkbark raskt brytes ned og må derfor byttes ut jevnlig. Vil du lære mer om fuktighet i drivhus? Les vår artikkel med 5 feil du bør unngå.

Terrassebord

I Hageidyll anbefaler vi ikke terrassebord som gulv i drivhus. Impregnert trevirke inneholder skadelige avgasser, noe dine planter ikke vil sette stor pris på. Ubehandlet terrassebord er heller ikke et godt alternativ. Grunnet regelmessig vanning og potensielt høyt fuktighetsnivå i et drivhus, vil treverket etter hvert danne mugg, sykdommer og huse insekter som kan skade og ødelegge plantene dine. 

Gress

Styr unna gress som gulv i drivhuset. Bare… Ikke gjør det. Gress reflekterer ikke sollys, holder dårlig på varme og huser dessuten insekter og ugress. Dette er et veldig dårlig alternativ.

Terrassebord er et at de dårligste alternativene når du skal velge gulv til drivhuset.

Konklusjon

Det er flere alternativer som ikke er nevnt i dette innlegget, blant annet murstein og vinyl, men du kommer langt med å velge et gulv i drivhuset som drenerer vekk vann, som ikke huser insekter og som holder på varmen. Pris derimot bør ikke være en avgjørende faktor, og det er en stor fordel at innleggets vinner, grus, tilfeldigvis også er det billigste alternativet! 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ved å trykke «Godkjenn» godkjenner du bruken av cookies og pixels.
Del din handlekurv
[]